Hallå, vart är vänstern på väg?

Artikel i Aftonbladet 1/6 2008

Det radikala popbandet Doktor Kosmos har aldrig varit rädda för att ställa sig i skottgluggen. Med låttitlar som Borgarsvin och Stoppa valfriheten har bandet under det senaste decenniet utgjort ett hett byte för liberala debattörer. Timbros Erik Zsiga menade 2004 att Doktor Kosmos ingick i den så kallade popvänstern – alltså människor som är radikala trots att de inte arbetar i gruvor. Expressens Natalia Kazmierska hävdade enligt samma logik året därpå att bandet gjorde”radikalrock i lägenheter fulla med retrodesign som kostar multum”, och därför inte kunde tas på allvar.

Trots att Doktor Kosmos aldrig kapitulerat inför högerns attacker verkar bandet nu ha ändrat riktning. På nya skivan Hallå? har de plakatpolitiska imperativen tonats ned till förmån för mer reflekterande skildringar av perversa Pepsi-festivaler och krystade konstskolefester. Men Hallå? är också en kritisk betraktelse av en vänsterrörelse som mest verkar ägna sig åt att håna ”borgare” och smutskasta varandra i stället för att skapa ett verkligt alternativ till den liberala ordningen. I låten Doktor Kosmos släpper en skiva raglar bandet runt i Stockholmsnatten och hamnar på en socialistisk poesikväll:

Vi drog från festen ner till Magnus Bohmans konstgalleri / Där var det gratis rödvin, chips och gammal queerteori / Och Johnny Röding läste egen kommunistpoesi / Och Johnny sa: ’Jag är den enda i min generation / som inte har gett upp och tappat tron på revolution’ / ’Nähä vad bra’ sa jag och läste våran skivrecension.

Jag vet inte om Doktor Kosmos frontfigur Uje Brandelius känner till den amerikanska statsvetaren Wendy Brown. Brandelius ironiska och allvarliga texter bär hur som helst spår av Browns idéer om moralismens roll inom den samtida politiken. I Materializing Politics (2002) uppmärksammar Brown hur många av dagens politiska rörelser tenderar att slå över i pessimism och negativa förhållningssätt till omvärlden.

På ett retoriskt plan klänger sig moralisterna fast vid ideal som de egentligen inte tror på, och som i praktiken inte utmanar makten eller pekar mot någon form av frigörelse. Enligt Brown gäller detta inte bara de identitetspolitiska rörelserna – som omsorgsfullt bejakar sin marginaliserade position och trånar efter statsmaktens beskydd – utan även den traditionella vänstern.

Utan tro på socialism eller djupgående samhällsomvandling är vänstern vingklippt, menar Brown, och helt upptagen av att fördöma liberala galjonsfigurer eller klanka ned på ”borgerliga ideal”. Ungefär som Ung vänster-medlemmen Love i låten Doktor Kosmos spelar på Ung Vänster-festivalen:

Och Love sa: ’Att snacka danska utan att vara skorrig, / Doktor Kosmos visst är det borgerligt?’ / Och Love sa: ’Att ha en myndig men behaglig stämma, / Doktor Kosmos visst är det borgerligt?’ / Och Love sa: ’Att be sin grönsakshandlare om bintje, / Doktor Kosmos visst är det borgerligt?’ / Och Love sa: ’Att få över hundra spänn av farmor, / Doktor Kosmos visst är det borgerligt?’

Love hyser inte bara en sjuklig paranoia mot alla tecken på borgerlig kultur, han tycks framför allt sakna egna visioner. Han föraktar nuet, men hittar ingen utväg. För en svensk vänster som betett sig likadant under hela den borgerliga mandatperioden torde Hallå? fungera som en tankeställare. Och den är desto mer värd att tas på allvar då den kommer från internt håll, och inte från någon snubbe på Timbro med Svenskt näringslivs-miljoner i ryggen.

Annonser

One Comment on “Hallå, vart är vänstern på väg?”

  1. […] av band och musikgenres. Sällan har denna procedur skildrats så träffande som på Doktor Kosmos senaste skiva, där Uje Brandelius läser en “recension” av sin nya […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s