Om det politiska

Recension av Chantal Mouffes Om det politiska i Arena (5/2008)

”De stora ideologiernas epok är över”, förklarade Tony Blair i slutet av 90-talet. Karakteristiska ord i en tid som präglats av liberala idéer om att kapitalismen utgjorde historiens ”slut” och att höger/vänster-skalan spelat ut sin roll. Decenniets buzzword ”globalisering” antydde att mänskligheten höll på att bli alltmer sammantvinnad. Tongivande samhällsvetare hävdade att politiker borde dumpa ideologierna och istället ägna sig åt dialog och överenskommelser.

I Om det politiska sopar den belgiska filosofen Chantal Mouffe mattan med dessa ”postpolitiska” idéer. Hon menar att mångfalden i samhället ger upphov till motsättningar som helt enkelt inte går att lösa genom dialog eller konsensus. Verklig politik innebär enligt Mouffe ”alltid beslut som tvingar oss att träffa val mellan motstridiga alternativ.” En fungerande demokrati kan därför inte förneka förekomsten av konflikter, utan bör snarare låta dem utspela sig i enlighet med vissa gemensamma (och parlamentariska) regler. Endast så kan man undvika att motsättningarna spårar ur i våld och kaos.

De liberala visionerna om en politik av samförstånd förhindrar enligt Mouffe inte bara att de samhälleliga konflikterna får möjlighet att ta sig politiska uttryck. De skapar även en ideologisk konformism som utesluter all verksamhet som syftar till att förändra den rådande maktordningen. Följden blir att människor tappar tron på politiken, och istället hänger sig åt nationalistiska eller religiösa projekt.

”[M]an kan fråga sig hur länge det dröjer innan medborgarna fullständigt förlorar tilltron till den demokratiska processen”, skriver Mouffe. Om de västerländska demokratierna inte ska mista sin legitimitet måste vi acceptera att konflikter inte utgör något hot mot politiken, utan tvärtom är dess förutsättning. Vi måste inse att den globaliserade kapitalismen inte är en historisk slutstation, utan en samhällsordning som går att förändra. Om det politiska visar med all tydlighet att detta är enda sättet att lägga grunden till en radikal politik för 2000-talet.

Annonser

2 kommentarer on “Om det politiska”

  1. […] överbord? Hegemonin ger nog mest om man läser den tillsammans med Mouffes nyligen översatta Om det politiska, som mer direkt manar till kamp mot den rådande samhällsordningen. LikeBe the first to like […]

    • Nils Tenmann skriver:

      De ”västerlänska demokratierna” och den ”globaliserade kapitalismen” är varken slutet eller början av en berättelse om en historia som består av en radda stationer likt knutar på ett snöre. Samhälls-ord-ningen förändrades så till den grad att Public Service-agenterna nu ockuperar maktutövningens teknokratiska dag-ord-ning så till grad att Sverige nu etablerat sig som den senaste varianten av en fascistoid modern BananRepublik.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s