Tvåsamhetens limbo: en ny generation får se på maken

Recension av Kotteriets dramatisering av Maken i Aftonbladet 19/8 2009

Med tanke på den renässans som Gun-Britt Sundströms feministiska klassiker Maken från 1976 har fått det senaste året känns det logiskt att boken nu gör entré på teaterscenen. Scenkollektivet Kotteriet har skurit ned de 500 sidorna till en dialog mellan det ständigt olyckliga kärleksparet Martina och Gustav. I Martinas sparsamt inredda studentlya sjunker relationen sakta men säkert till botten. Prästsonen Gustavs föreställningar om det lyckliga äktenskapet kolliderar allt våldsammare med Martinas försök att undvika monogamins fallgropar. Fångade i tvåsamhetens limbo kan de varken leva med eller utan varandra.

Även om dramatiseringen fungerar har vissa aspekter av boken fallit bort. Det gäller inte minst skildringen av 68-vänstern, som i originaltexten utgör ett ramverk för Martina och Gustavs relation. Borta är de politiska diskussionerna och ironiserandet över bokstavsvänstern.

På ett sätt är denna avhistorisering trist; Maken är ju en så fin samtidsskildring av de rödskimrande åren i 1970-talets studentstockholm. Samtidigt visar Kotteriets dramatisering att bokens problematik står sig oavsett politisk kontext. Varför skulle teatersalongen annars fyllas av folk under trettio?

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s