Jakubowskis skeppsbrott

Kommentar till Jackie Jakubowskis attack på Ship to Gaza i DN 12/7 2011

Tidigare i somras hade Judisk krönika-redaktören Jackie Jakubowski den dåliga smaken att kalla fjolårets Ship to Gaza-konvoj, där nio personer dödades av israelisk militär, för ett ”mediejippo”. När samme Jakubowski återigen (DN 12/7) går till attack mot organisationen handlar kritiken om att en av dess representanter druckit ett glas vin och att en annan är medlem i ett parti långt till vänster.

Om man bortser från Jakubowskis märkliga beskyllningar kan man dock konstatera att han förstått en sak helt korrekt: Ship to Gaza är, som han påpekar, ingen vanlig hjälporganisation. Syftet med internationella NGO:s som Röda korset eller den i hans artikel omnämnda frivilligorganisationen ”Miles of smiles” är att distribuera förnödenheter till konfliktområden utan att ta ställning till politiska omständigheter. Ship to Gazas uttalade mål är dock inte enbart hjälpsändningar till den palestinska befolkningen, utan även att göra världen medveten om den blockad som hindrar Gazaborna från att få adekvat sjukvård, besöka släkt och vänner, exportera varor, fiska på egna vatten och bruka den mark som i nuläget kontrolleras av israelisk militär. En blockad som trots fördömanden av såväl FN, EU och Amnesty är inne på sitt femte år.

Jakubowskis ilska gentemot Ship to Gaza, som får honom att två DN-artiklar i rad anklaga dess deltagare för att vara ”kolonialister, orientalister och självupptagna tredjevärldsromantiker”, beror på att organisationen – till skillnad från de NGO:s som han själv är så förtjust i – får den israeliska blockaden att uppmärksammas i internationella medier. I Jakubowskis drömvärld skulle blockaden återigen tystas ned, så att han kunde fortsätta leverera standardfraser om Hamas och terrorism utan att behöva förhålla sig till den miserabla situation som råder i Gaza. Men nu finns Ship to Gaza, och det tvingar honom att gång på gång lyfta pennan för att gå till storms mot de nio skepp som i tre veckor förvägrats förse palestinierna med cement, vattenledningar och ambulanser. Därigenom framstår han till sist som försvarare av Israels folkrättsvidriga blockad. Det är en lika genant som otacksam uppgift, och Jakubowskis frustration är fullt begriplig.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s