Ett par ord om Rebecca & Fiona-debaclet

I måndags publicerade jag och ett femtiotal andra ett öppet brev på internet där vi uppmuntrade DJ-duon Rebecca & Fiona att ställa in sin konsert på Berns salonger. Vi tyckte att Rebecca & Fiona, som på P3 Guld-galan i slutet av januari uppträdde med en ”Ingen människa är illegal”-banderoll på scenen, borde uppmärksamma den ännu oavslutade fackliga konflikt som uppstod efter att Berns underleverantörer utnyttjat och avskedat ett antal papperslösa arbetare.

Samtidigt som flera tusen personer på några timmar hade läst brevet började Facebook och Twitter översköljas av hetsiga anklagelser. Somliga uppfattade brevet som en möjlighet att attackera Rebecca & Fiona personligen och bombarderade deras Facebook-sida med rasande drapor om svartfötter och strejkbryteri. Andra, som uppenbarligen inte orkade läsa vad vi skrev, avfärdade oss som ”lynchmobbar”, ”extremvänster” och “kvinnohatande fascister”.

En mer nyanserad reaktion kom från Isobel Hadley-Kamptz, som på sin blogg (8/2) ansåg att vårt brev uttryckte ett moralistiskt krav på att två unga människor skulle göra sig omöjliga i sin arbetsbransch. Samtidigt pekade Hadley-Kamptz på det problematiska i vad hon kallar för “politik som maskhållning”, det vill säga det förhållningssätt till politik som inte motsvarar någon äkta engagemang utan bara bygger på lek och önskan att provocera. ”I dag uppehåller sig nästan alla, framförallt medierna, vid politikens yttre, teatern, spelet”, skriver hon. “Vi förväntas engagera oss, ja rasa, inför de ytligaste av detaljer, partipolitiken retorikkonsultiseras, samtidigt som idédebatten blivit twitterifierad”.

Även om jag inte vet om Rebecca & Fiona representerar en sådan maskhållning – vårt brev innehöll ingen sådan anklagelse – håller jag med om vad Hadley-Kamptz skriver. Det är problematiskt att politiken idag tycks ha blivit synonym med en ständig positionering kring åsikter som inte förväntas motsvaras av någon form av handling. I takt med att partierna, organisationerna och folkrörelserna töms på medlemmar ersätts den långsiktiga politiska organiseringen av miljoner människors tillfälliga tyckanden. Å ena sidan uppstår ett anti-aktivistiskt förhållningssätt till politik där engagemanget reduceras till en ständig åsiktsproduktion – man ”lyfter frågan”, ”skapar debatt”, helst i så snaskiga termer som möjligt. Å andra sidan möjliggörs det förakt som Maria Sveland beskriver i sin artikel i DN (8/2), där ett visst hatobjekt – feministen, araben, kulturmarxisten, fascisten – på bekvämt avstånd från tangentbordet framställs som roten till allt ont. Jag tror att både den pliktlösa posen (”solidaritet är sexigt!”) och det måttlösa hatet (”en bra feminist är en död feminist!”) i grund och botten är uttryck för samma sak, nämligen en känsla av att det inte går att förändra samhället och att de lobbygrupper som kallar sig för partier bara representerar sina egna intressen.

Är vårt brev, som vissa hävdar, bara en popvänsteristisk variant av det förakt som Maria Sveland plockar fram från de högerextrema hemsidornas kommentatorsfält? Jag tycker inte det. Att påpeka det politiskt problematiska i att ena dagen uppträda med en Ingen människa är illegal-banderoll och andra dagen spela skivor på en lokal som gjort sig känd för att utnyttja papperslösa är inte att med moralistisk vrede kräva att alla människor i varje sekund ska ”leva som de lär”. Att som Hadley-Kamptz uppfatta vårt brev som ett krav på ”individuell moralisk konsekvens” är, tycker jag, att slå undan benen för all form av politisk kritik – inte minst sån som försöker peka på möjligheter att få åsikter att bli konkreta handlingar som faktiskt gör skillnad.

Annonser


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s